Παραδοσιακά Τρόφιμα Χίου

Δικαιούχος 5: Επιμελητήριο Χίου

Η Χίος είναι ένα ευλογημένο νησί, με πλούσιο έδαφος και άριστο μεσογειακό κλίμα το οποίο ευνοεί την παραγωγή πολλών, διαφορετικών και ποιοτικών προϊόντων.

Τα ταξίδια και οι εμπειρίες των ναυτικών της, διευκόλυναν από πολύ νωρίς την προώθηση των χιώτικων προϊόντων στο εξωτερικό και συνέβαλαν στην ανταλλαγή γνώσεων και την εισαγωγή νέων ιδεών, (παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας), από όλο τον κόσμο.

Στα βάθη των αιώνων η Χίος ήταν γνωστή για τα γλυκά του κουταλιού της , τα ζαχαρώδη με άρωμα μαστίχας ή εσπεριδοειδών αλλά και τα αρωματικά της βότανα . Σήμερα οι εξαιρετικές γεύσεις εμπλουτίσθηκαν ακόμη περισσότερο και καινοτόμοι παραγωγοί δημιούργησαν νέα προϊόντα που διακρίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό . Κάποιοι από αυτούς ανήκουν στο cluster επιχειρήσεων οι οποίες παράγουν παραδοσιακά τρόφιμα όπως :

  • Γλυκά Κουταλιού
  • Τοπικό τυρί
  • Αρωματικά βότανα
  • Ιχθυηρά
  • Σαλιγκάρια
  • Παστέλι
  • Καραμέλες με μαστίχα, μανταρίνι, ούζο κ.α.
  • Παραδοσιακό παγωτό
  • Χυμό ALOE VERA με μαστίχα και λεμόνι
  • Τοπικό Οίνο
  • Χυμοί  εσπεριδοειδών