Δικαιούχος 3: Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου – ΔΕΤΑΠ
Aegean Cuisine
Η πρωτοβουλία AegeanCuisine, ένα Δίκτυο μελών-επιχειρήσεων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου οι οποίες επιθυμούν και υπόσχονται να προσφέρουν στους επισκέπτες αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία.Γεννήθηκε με σκοπό την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας.Ανήκει στα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και υποστηρίζεται από πλήθος τοπικών φορέων.
Η Φιλοσοφία
Τα νησιά του Αιγαίου παράγουν μια εξαιρετική ποικιλία προϊόντων τα οποία χαρακτηρίζονται από τον συνδυασμό γεύσης, ποιότητας και μοναδικότητας. Επίσης, προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες τουρισμού συνδυάζοντας καθαρή θάλασσα, ήλιο, μακραίωνη ιστορία, παράδοσης και πολιτισμού.
Το Δίκτυο Aegean Cuisine στοχεύει
- στην ανάδειξη του Αιγαίου ως τόπου με διαχρονικό οινο-γαστρονομικό πολιτισμό
- στην εξοικείωση του έλληνα και ξένου καταναλωτή με τα αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα
- στην προβολή και καθιέρωση των αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά
- στην προώθηση των αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων σε δίκτυα λιανικής και χονδρικής πώλησης
Διαρκώς υλοποιούνται ενέργειες για την αναζήτηση και ένταξη στο Δίκτυο AegeanCuisine επιχειρήσεων των νησιών, οι οποίες αναδεικνύουν την ιδιαίτερα πλούσια γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου, παράγουν και εμπορεύονται χαρακτηριστικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα ή προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες οινο-γαστρονομίας υψηλής ποιότητας.
Κριτήρια Συμμετοχής
Στην πρωτοβουλία AegeanCuisine μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις των Νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων οι οποίες πληρούν ορισμένα κριτήρια, η εκπλήρωση των οποίων διασφαλίζει ότι τα προϊόντα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου, πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και προσφέρουν στον επισκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία. Τα μέλη του Δικτύου εκπροσωπούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γαστρονομικό πλούτο και τις συνήθειες του τόπου μας συνδυάζοντας τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα με τις παραδοσιακές συνταγές των νησιών μας.
Τα εστιατόρια-μέλη γίνονται πρεσβευτές της προσπάθειας ανάπτυξης, ως γαστρονομικοί προορισμοί, των νησιών του Νότιου Αιγαίου, εμπλουτίζοντας πλέον το λεξιλόγιο όλων μας με νέες λέξεις, απόρροιες μιας νέας νοοτροπίας: δε χρησιμοποιούμε τη λέξη «τουρίστας» αλλά «επισκέπτης», δεν «πουλάμε» προϊόντα ή «προσφέρουμε»υπηρεσίες αλλά «χαρίζουμε» απλόχερα και γενναιόδωρα συναισθήματα και εμπειρίες μέσα από τις αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις και από την πατροπαράδοτη, έμφυτη νησιώτικη φιλοξενία.
Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στο χρόνο, ώστε να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία των γεύσεων, των αρωμάτων και της νησιώτικης κουλτούρας μας. Παρότι τα νησιά μας ενώνουν πολύ ισχυροί δεσμοί, εντούτοις κάθε ένα από αυτά διατηρεί τη δική του πολιτισμική του ταυτότητα, η οποία αντανακλάται στο γαστρονομικό πλούτο της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Περισσότερα από 120 πιστοποιημένα εστιατόρια σε 13 νησιά του Νομού Δωδεκανήσου σας περιμένουν να τα επισκεφθείτε, έτσι ώστε να σας γεμίσουν με αναμνήσεις από Αιγαιοπελαγίτικη εμπειρία.